Fotoğrafa ilgimiz olmasaydı, peygamber devesinin dünyanın en iyi kamuflaj yeteneğine sahip hayvan olduğunu, scorcis helikopterlerinin esin kaynağının yusufçuk olduğunu, sümüklü böceklerin çiftleşirken hayal gücümüzün bu kadar (!) zorlanacağını belki de bilemeyecektik. Kaçkarlar turumuzda kırmızı renkte kertenkele görüp yeni bir tür keşfettiğimizi sanmıştık. (Sonradan öğrendik ki, çiftleşme zamanlarında olağanmış.) İnanılmaz renk ve desen çeşitliliğiyle tırtıllar, kelebekler, çekirgeler, sürüngenler, ateş ve cırcır böcekleri gibi birçok minik yaratık bambaşka bir fotoğraf dünyasının kapısını aralıyor.
Ancak konuyu çalışmak öyle kolay değil. Boyutlarından ve bulundukları yere uyum sağlamasından fark edilmeleri zor; sulu, çamurlu arazilerde her türlü otun içine eğilip bükülerek onları izlemek zor; en ufak bir harekette ürküp kaçtıklarından fotoğraflanması zor.
Doğanın en canlı ve zengin olduğu yerler su kenarına yakın çiçekli bitkilerin bulunduğu çayırlık alanlardır. Börtü böcek fotoğrafçılığının temel kuralı sabah erkenden çekim yerinde bulunmaktır. Örneğin kelebekler güneşin ilk ışıkları ile uyanarak bir yaprağın üzerine konar ve ısınmaya başlar. Bu süre boyunca hayvan hareketsizdir. Ani hareketlerden sakınarak dilediğiniz kompozisyonu yapabilirsiniz. Böceklerin peşinden koşturacağınıza çiçeğin yanında hazır beklerseniz, mutlaka birinin gelip konduğunu görürsünüz. Ayarları önceden yapmayı unutmayın! Böceklerin genelde sizi bekleyecek zamanı ne yazık ki yoktur.
Arka planın koyu renkte olmasını istiyorsanız pozisyonunuzu böceğin arkasına gölge gelecek şekilde ayarlayın. Seçilecek diyafram değeri, objektif, konuya uzaklık ve büyüklük ile doğrudan ilişkilidir. Belki de en iyisi diyafram taraması yapıp bilgisayarın büyük ekranında kararı vermek. Işık koşulları yeterli değilse makinenin dolgu flaşı devreye girebilir. Doygunluktan emin olmazsanız poz dengeleme (+ ve -) ayarları ile müdahaleyi unutmayın.
Ekipman olarak makro lens şart. Odak uzaklığı 90 mm. ve üzerindeki malzemeler iyi sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Unutmayın, objektif büyüdükçe uzaktan çekme şansınız artıyor!
ÖRÜMCEK AĞI: Yağmur sonrası rüzgarsız havalarda, örümcek ağı görürseniz değerlendirin. Üzerindeki su damlalardan eşsiz kompozisyonlar çıkar. Bir de ters ışığı yakalarsanız; sizi kıskanacakları kesin!
HAVADA BÖCEKLER: Bir çiçeğin üzerinde yüksek çekim hızı öncelikli ayarları yapıp önceden beklerseniz, çiçeğe konmak üzere olan böcekleri havada yakalayabilirsiniz.
SABIRLI OLUN Acele edip hayvanları korkutmayın. Yavaş yavaş yaklaşın, yaklaştıkça çekimlerinizi sürdürün. Böylece kaçma riskine karşı en azından elinizde uzaktan da olsa bir kareniz olmuştur.
NETLİK GÖZLERE Diyaframı açığa alın ve netliği gözlere yapın. Bu ayar arka plandaki tüm dikkat dağıtıcı ayrıntıları ve çerçeve içindeki hayvanın gövdesinin geriye kalınını flulaştıracaktır.
Tırtıl, Iğdır f/3.8 1/45 sn. ISO-400 90 mm
Peygamber devesi, Fethiye f/13 1/114 sn. ISO-100 135 mm
Boz yılan, Maçahel, Artvin f/3.2 1/900 sn. ISO-200 90 mm
Yusufçuk, Girdev yaylası, Fethiye f/5.6 1/100 sn. ISO-200 -0.3 adım 135 mm
Çekirge, Kırklareli f/7.1 1/90 sn. ISO-200 -0.3 adım 90 mm
Çiftleşen Kelebekler, Gömbe, Antalya f/3.5 1/400 sn. ISO-200 -0.3 adım 90 mm
Yusufeli, Artvin f/8 1/640 sn. ISO-200 -0.3 adım 135 mm
Kayaköy, Fethiye f/3.5 1/80 sn. ISO-100 -0.3 adım 100 mm (Fotoğraf: Mutlu Ekiz)
Faruk Akbaş
2013